Bahan-Bahan
Ketam
Cili Kering
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Sos Cili
Telur (Jika mahu)
Asam Keping
Serbuk Kunyit
Garam & Gula
Cara Memasak
1. Rendam cili kering dengan air panas dan kisar bersama dengan bawang merah, bawang putih dan halia.
2. Gaul ketam dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Kemudian goreng sehingga kekuningan. Angkat ketam dan asingkan terlebih dahulu.
3. Tumiskan bahan kisar menggunakan minyak gorengan ketam tadi then letak sedikit sos cili, sekeping asam keping dan taburkan sedikit gula. Tumis sehingga pecah minyak dan warna cili menjadi merah pekat gitu.
4. Lastly masukkan ketam dan taburkan garam secukup rasa. Jika mahu, boleh pecahkan sebiji telur. Gaul sehingga rata dan sedia dihidangkan.
Misya : Tak pandai siang ketam.
Nampak sedap.
ReplyDeleteWahhh nampak sedap!! Boleh buat nanti ni
ReplyDelete